Fermierii UNIUNII EUROPENE sunt îngrijorați de modul în care lanțurile de aprovizionare cu alimente ar putea fi afectate dacă Marea Britanie părăsește UE fără un Brexit, deoarece aceștia susțin un volum comercial de 58 de miliarde de euro (51 de miliarde de lire sterline).

Brexit

O organizație umbrelă a fermierilor din UE și a industriei alimentare și a băuturilor, Copa-Cogeca, a dat un avertisment puternic cu privire la pericolele unui Brexit fără acord. Aceasta se datorează faptului că există tot mai multe preocupări, discuțiile s-ar putea prăbuși după ce ultima rundă de negocieri între Regatul Unit și UE a înregistrat puține progrese. Vineri trecut, negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că „nu s-au înregistrat progrese semnificative” în discuțiile dintre UE și Marea Britanie.

Copa Cogeca solicită aplicarea unor reguli tranzitorii, astfel încât comerțul dintre UE și Marea Britanie să nu se prăbușească la începutul anului 2021. Asociația este îngrijorată de riscul crescut de neînțelegere și de modul în care aceasta ar putea afecta lanțurile de aprovizionare.

Ei au spus: "Ne impunem revizuirea acordurilor temporare alternative care ar putea fi puse în aplicare de la începutul anului 2021, dacă nu ar trebui să fie posibil să încheiem un acord de liber schimb în acest an". UE este cel mai mare partener comercial al Regatului Unit și reprezintă 45% din exporturi și 53% din importuri. Așa cum este, Boris Johnson a spus că nu va prelungi perioada de tranziție mai mult decât 2020.

Copa-Cogeca este una dintre organizațiile care îndeamnă guvernul Regatului Unit să se reconsidere și să se pună la dispoziție un acord temporar, până la sfârșitul anului. Aceștia au declarat că este „de maximă importanță menținerea unei relații strânse între Autoritatea Europeană pentru Standarde Alimentare (EFSA) și Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) din Marea Britanie”. Aceștia susțin că o prelungire temporară ar păstra comerțul tarifar și fără cote. Marea Britanie a declarat săptămâna trecută că importurile de alimente americane de nivel inferior au făcut parte din negocierile în curs.