China își curăță literalmente banii pentru a opri răspândirea coronavirusului

China își curăță banii

În timp ce guvernul chinez își continuă eforturile pentru a încetini răspândirea coronavirusului mortal, banca centrală a țării în cadrul unei conferințe de presă astăzi (15 februarie) a declarat presei că va începe literalmente curățarea monedei sale.

Este o mișcare extremă care are sens. Fie că este vorba de dolari, lire sterline, euro, shekels sau, în acest caz, yuan, moneda este notoriu murdară. Un studiu din 2017 (pdf) a facturilor de 1 dolar din New York a găsit 397 specii bacteriene care trăiesc la suprafață. Și când cineva cu gripă îl tratează, s-a dovedit că virusul a supraviețuit până la 12 zile.

Organizația Mondială a Sănătății a spus că încă nu se știe cât timp coronavirusul poate supraviețui pe suprafețe și obiecte, inclusiv bani. Informațiile preliminare au arătat că poate supraviețui câteva ore sau mai mult, dar poate fi ucis cu dezinfectanți de bază.

În condiții normale, guvernele din întreaga lume cheltuiesc în jur de 10 miliarde de dolari pe an pentru a înlocui moneda care este în stare proastă. Dar când ceva atât de sever precum coronavirusul se răspândește, o națiune poate opta pentru a lua măsuri mai drastice.

O metodă de curățare a banilor este de a utiliza lumina ultravioletă sau temperaturi ridicate pe ea, apoi sigilați banii înapoi timp de una până la două săptămâni înainte de a-l elibera din nou în circulație. Când este posibil, banca chineză a spus că va oferi bancnotelor cu totul noi.

Decizia vine în condițiile în care guvernul chinez se confruntă cu o reacție internă considerabilă în ceea ce privește tratarea coronavirusului său. În prezent, au existat peste 67.000 de cazuri de virus confirmate și 1.527 de decese. Între timp, cele 11 milioane de persoane care trăiesc în Wuhan, epicentrul focarului și capitala provinciei Hubei, trăiesc sub o închidere strânsă. Spitalele sunt atât de suprapopulate, încât guvernul a ridicat și a adunat oamenii în tabere de carantină improvizate.

De asemenea, guvernul s-a confruntat cu critici pentru încercarea de a controla fluxul de informații în jurul răspândirii virusului. În mare măsură nu a reușit acest lucru, deși cel puțin doi jurnaliști cetățeni au dispărut după ce au raportat situația din Wuhan.

Astăzi, în Franța a fost raportat primul deces prin coronavirus în afara Asiei. În acest caz, un turist în vârstă de 80 de ani din provincia Hubei a murit la Spitalul Bichat-Claude Bernard din nordul Parisului. Franța are 11 cazuri confirmate de boală.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn